bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

In gesprek met de architect

7 maart 2024

We spraken met Niels Kranenburg van INBO, de architect achter Portier in Druten.

Portier: waar wonen en landschap samenkomen

In gesprek met architect Niels Kranenburg: de visie achter Portier

We spraken met Niels Kranenburg van INBO, de architect achter Portier in Druten. Portier belooft niet alleen een nieuwe woonomgeving te worden, maar ook een harmonieuze fusie van landschap en architectuur. Met woningen waarbij duurzaamheid, functionaliteit en een prachtige uitstraling hand in hand gaan.

De groene loper als leidraad
Over het ontwerp van Portier geeft Niels aan: “De ontwerpfilosofie van Portier draait om het toevoegen van een unieke woonomgeving aan Druten. Het landschap – de groene loper – is hierbij het centrale thema. Er is gezocht naar een optimale overgang tussen landschap en de woningen. Overgangen tussen privé en openbaar zijn subtiel: hoe dichter je bij de woningen komt, hoe meer details je ontdekt. Denk aan bijzondere metseldetails en dakranden.”


Harmonieuze fusie van landschap en architectuur

“We wilden een woonomgeving creëren waar het landschap centraal staat en auto's te gast zijn. De klassieke voortuin maakt plaats voor een groene loper, waardoor Portier niet alleen een fijne woonwijk is, maar ook de landschappelijke entree naar het centrum van Druten markeert.”

Duurzaamheid als kernpunt
Duurzaamheid is belangrijk geweest bij het ontwerp, aldus Niels: “Duurzaamheid is geen bijzaak in Portier; het is de ruggengraat van het ontwerp. Op stedenbouwkundig niveau spelen we in op klimaatverandering, met minder verharding, meer bomen voor schaduw en vermindering van hittestress en ruimte voor wateropvang- en afvoer bij extreem natte periodes.”

“Op het gebied van energiezuinigheid spelen de oriëntatie van woningen en de grootte van ramen een belangrijke rol. De woningen van Portier zijn heel energiezuinig, met minimaal energielabel A+++. Ook bevorderen de woningtypes sociale duurzaamheid en interactie in de wijk. Door veranda's en pergola’s aan de voorzijde van de woningen toe te voegen en te voorzien van openslaande deuren, is de voortuin een verlengstuk van de woning.”

Balans tussen esthetiek en functionaliteit
Bij de woningen van Portier wordt gebruikgemaakt van het BaseHome-concept van ontwikkelaar Van de Klok. Dit concept is ontstaan vanuit de behoefte in de markt naar betaalbare, duurzame woningen die flexibel zijn in uitvoering en architectuur.

Niels: “De woningen van Portier hebben dankzij het slimme BaseHome-concept een goede balans tussen esthetiek en functionaliteit. Het concept biedt de mogelijkheid voor specifieke woningkwaliteiten, zoals ramen tot aan de grond, dubbele openslaande deuren of een Franse balkon. Dit voegt niet alleen functionaliteit en kwaliteit toe aan de woningen, maar ook een verfijnde uitstraling. De toevoeging van pergola’s die door bewoners kunnen worden voorzien van een glazen invulling, versterkt de samenhang in het gebied en geeft extra keuzevrijheid.”


Grote ramen voor veel natuurlijke lichtinval

Dorps, samenhangend en eigentijds karakter
Het woningontwerp van Portier moet natuurlijk goed passen in de omgeving en de dorpse context van Druten. Over hoe dit is gerealiseerd, geeft Niels aan: “Portier omarmt zijn omgeving door gebruik te maken van materialen die passen bij een dorpse uitstraling. Metselwerk met ingetogen kleuren en oog voor detail zorgt voor een ambachtelijke, eigentijdse uitstraling. Ton sur ton kleurgebruik – diverse tinten van dezelfde kleur – levert samenhang op tussen de verschillende wijkdelen van Portier. In de gevels wordt gebruikgemaakt van circulair materiaal, zoals natuurzuiver houtcomposiet. Dit geeft de woningen een eigentijds karakter en geeft invulling aan de hedendaagse uitdaging om verantwoord om te gaan met grondstoffen.”

Hoe creëer je een gevoel van harmonie en samenhang in de woningontwerpen, vooral bij de variatie aan woningtypes van Portier? “De harmonie en samenhang wordt vooral bereikt door de uniforme vorm van de woningen en het ingetogen metselwerk,” geeft Niels aan. “Het platte dak bij de meeste woningen geeft ze een robuust, sculpturaal karakter.”


Duurzaam, circulair gevelmateriaal zorgt voor een eigentijdse uitstraling

Natuurlijke elementen en daglicht
Het landschap strekt zich bij Portier uit tot in de gevels. Niels: “Op de kopgevels – de eerste en laatste woningen van een woningblok – en aan de onderkant van de appartementengebouwen worden voorzieningen opgenomen waardoor het groen omhoog kan klimmen. Dit draagt bij aan een natuurinclusieve omgeving waar meer planten- en diersoorten kunnen leven.”

“Pergola’s zijn een terugkerend element in Portier en vormen een leidraad voor opgaand groen. Privacyschermen die aan de voorzijde van de woningen zijn opgenomen, vormen straks een mooie groene afscherming. Op het gebied van daglicht is gekeken naar een goede balans tussen uitzicht van binnen naar buiten, maar ook vanuit instraling en opwarming van de woning. Dit draagt bij aan een aangename en energiezuinige leefomgeving voor de bewoners.”

Van veraf tot dichtbij een samenhangend beeld
Tot slot geeft Niels aan: “Portier is ontworpen met oog voor zowel de uitstraling van veraf als de details van dichtbij. Verbijzonderingen, zoals Franse balkons en bloemkozijnen die iets buiten de woninggevel uitsteken, zijn aangebracht op plekken die van grotere afstand zichtbaar zijn. Dit zorgt voor een samenhangend beeld. Zowel tijdens een wandeling door de groene wijk als vanuit de verte.”

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!